Wiggert Meerman: Ayahuasca, het medicijn uit de Amazone

Spreker en auteur Wiggert Meerman is meerdere keren naar de Amazone geweest waar hij veel heeft gewerkt met plantmedicijnen, niet alleen voor zijn eigen heling, maar ook om dit uiteindelijk uit te dragen naar anderen. Zijn missie bleek om mensen te inspireren zich te herinneren wat het is om een puur mens te zijn, iets wat hij daar in Amazone heeft kunnen zien. Soms is dat wat ons raakt en inspireert, juist afkomstig uit de persoonlijke verhalen van anderen. Zo zal Wiggert in deze presentatie veel van zijn kwetsbare persoonlijke verhalen delen. Je hoort bijvoorbeeld wat voor impact het overlijden van zijn vader had toen hij nog maar twee maanden oud was en waarom hij rond zijn dertigste tien maanden lang stiekem op zijn kantoor heeft moeten slapen.   

In deze presentatie ontdek je verder:

  • Wat Ayahuasca precies is en wat het voor je kan doen.
  • Het persoonlijke verhaal van Wiggert en hoe een hele moeilijke periode in zijn leven hem op het pad van persoonlijke ontwikkeling heeft gebracht.
  • Een aantal levensveranderende lessen die Wiggert leerde tijdens zijn verblijf in de Amazone.
  • Of Ayahuasca voor iedereen geschikt is.

We kennen allemaal wel moeilijke momenten in ons leven die ons wakker schudden. Bij Wiggert kwam zo’n omslagpunt toen hij rond de dertig was en met een investeerder een startup begon die het lastig kreeg. Dat resulteerde in zoveel uren werk en stress, dat zijn relatie het niet haalde en hij uiteindelijk 10 maanden (stiekem) ’s nachts op kantoor sliep. Hij vond het lastig te accepteren dat hij nu eens niet succesvol was, na lange tijd wel succesvol te zijn geweest en is toen in een burn-out terecht gekomen. Die periode heeft hem op het pad van persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnsgroei gebracht.  Met behulp van zijn eerste Ayahuasca ceremonie begon Wiggert te beseffen dat hij veel dingen in zijn leven onbewust deed om gezien te worden, getriggerd door het overlijden van zijn vader toen hij pas twee jaar oud was.

Ayahuasca is een plantmedicijn, ook wel gebruikt door stammen in de Amazone. Dit heeft Wiggert altijd erg geholpen. Het is een entheogene drank met een hallucinerend effect. Letterlijk betekent entheogeen ook wel: de god van binnen en dat is wat deze drank jou eigenlijk laat zien. Als je dit drinkt, tap je in een wereld die we met het blote oog niet kunnen zien, aldus Wiggert. Hij is meerdere malen langere tijd in de Amazone geweest. Het merendeel van de dagbesteding van de sjamanen hier is gericht op zelfheling. Het maken van plantmedicijnen, voeding bereiden als medicijn, ceremonies: de hele stam draagt op zijn eigen manier bij aan zelfheling. Hij vond het fantastisch om te zien hoe die mensen met de natuur leven, iets wat wij vergeten zijn.

Om een verdiepingsslag te maken in zijn leven heeft Wiggert een zogenoemd Dieta gevolgd in de Amazone onder begeleiding van een sjamaan. Een periode in afzondering, op een speciaal strikt dieet en ceremonies met plantmedicijnen. Hij heeft toen het boek ‘Op zoek naar antwoorden’ geschreven met alle inzichten die tot hem kwamen.     

Adviezen

  • Loop je rond met oude boosheid of verdriet wat nog niet is verwerkt? Ga een manier vinden die bij jou past om dit een plek te geven, zodat je meer innerlijke rust en vrijheid ervaart. Dat hoeft geen Ayahuasca te zijn, het kan ook meditatie zijn of yoga, er zijn vele manieren. De eerste stap hierin is de beslissing maken voor jezelf dat je er wat mee wilt gaan doen! Wat werkt voor jou om de eerste stap in zelfheling te gaan maken?
  • Besef dat als jij jezelf heelt, dat je niet alleen jezelf heelt. Als jouw ouders zichzelf geheeld hadden op bepaalde thema’s, hadden ze die dingen ook niet (onbewust) aan jou doorgegeven. En dat had jouw leven misschien makkelijker gemaakt. Mocht jij kinderen hebben of krijgen zal jij jouw geheelde stukken ook niet meer aan hen doorgeven en zij niet meer aan de volgende generatie en ga zo maar door. Je doet zelfheling dus nooit alleen voor jezelf, maar ook voor toekomstige generaties en voor mensen om je heen die je misschien weer inspireert.