Thijs Lindhout: Op zoek naar verbinding

De inspirerende spreker Thijs Lindhout ken je misschien van zijn 100% Inspiratie Theater Show of zijn boek  ‘Hoe de fuck vind ik geluk?’. Hij deelt de beste tools op het gebied van geluk en succes met een groot publiek. Maar vandaag brengt hij iets unieks, anders dan hij normaal doet. Hij deelt een rauw en persoonlijk verhaal met als doel om je, anders dan de andere sprekers, een soort handleiding te geven. Een bijsluiter bij zelfhulp! Om je nog beter te voelen over jezelf. Want er liggen wat valkuilen op de loer voor ons ‘zelfhulp junkies’ en Thijs onthult niet alleen welke dat zijn, maar ook hoe je die met behulp van 4 verfrissende inzichten te slim af bent.   

In deze presentatie ontdek je verder:

  • Dat zelfhulp, zelfheling of persoonlijke groei niet altijd een serieuze zaak hoeft te zijn! En hoe je er wat lichtheid en humor in kunt brengen.
  • De muziek van Thijs: medleys waar je energie en power van krijgt en die je eraan herinneren dat het leven best wel leuk is!
  • Waarom het niet nodig is om experts op een voetstuk te zetten. 
  • Hoe je positief kritisch kunt zijn, en wat dat je oplevert.
  • Hoe we als zelfhulp junkies echt niet alles hoeven te onderzoeken. Waardoor het allemaal wat minder serieus en juist lichter wordt.
  • Waarom het belangrijk is om lief voor jezelf te zijn (en hoe je dat doet!)

Thijs heeft deze talk ‘eerste hulp bij zelfhulp’ genoemd. Waarom? Om ervoor te zorgen dat je op een positieve manier jezelf blijft inspireren. En ook om te zorgen dat je de valkuil voorkomt waarbij het juist een tegengesteld effect kan hebben. Dit omdat je het gevoel krijgt dat je nog zoveel niet goed doet of dat er nog zoveel beter moet. Een valkuil die Thijs zelf ook goed kent. Hij geeft 4 eerste hulp bij zelfhulp inzichten om je juist beter te voelen over jezelf!


1. Experts zijn zelf ook op zoek.

Het is verleidelijk om iemand op een voetstuk te plaatsen. Maar de passie voor dat waar ze expert in zijn, komt vanuit hun eigen zoektocht op dat vlak. Vaak zeggen ze het net zo hard tegen zichzelf als ze het tegen de wereld zeggen. Thijs wordt zelf wel eens ‘geluk expert’ genoemd, maar hij noemt zichzelf veel liever ‘geluk onderzoeker’ omdat hij het zelf juist hartstikke moeilijk vindt om uit te vinden wat hem geluk geeft. En hij worstelt met vragen als: gaat het niet veel meer over tevreden zijn, in plaats van steeds maar streven naar geluk. Juist daarom heeft hij er 250 mensen over geïnterviewd, een boek over geschreven en mag hij er talks over geven.

2. Geluk = persoonlijk.

Ook al is geluk heel persoonlijk, soms krijgen we toch het idee dat je alleen maar gelukkig kunt zijn als je bijvoorbeeld in de ochtend een koude douche neemt, als je actief werkt aan een positieve mindset, als je droomt van je ideale levensstijl of een visie hebt, dat je passief inkomen moet genereren of dat je op Bali in een hangmat moet liggen met een sixpack. Maar dat is natuurlijk helemaal niet voor iedereen relevant of wat werkelijk gelukkig maakt. Zelf heeft Thijs een tijdje geleefd als een soort ‘achieve machine’, met allerlei doelen en ambities. Dat kwam voort uit een beperkende overtuiging dat de week gevuld moest zijn met alleen maar nuttige activiteiten voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Hij kwam er uiteindelijk achter dat meer loslaten hem veel gelukkiger maakte. Veel speelser door het leven gaan!  

3. Succes = compensatie

De theorie van Thijs is dat bijna iedereen die een voorbeeldfunctie heeft, een groot bedrijf heeft opgezet, veel volgers heeft, op podia staat of beroemd is, bovengemiddeld beschadigd is. Want als jij diep van binnen al het gevoel hebt: ik ben goed genoeg en liefde is er voor mij, dan ga je niet door al die shit heen om grootse dingen te bereiken. Want al lijkt het soms misschien zo, dat gaat niet vanzelf en is ook niet makkelijk. Natuurlijk is het allemaal niet zwart wit, maar het is wel iets om over na te denken. Ook is er niets mis mee, je kunt er niets aan doen dat je bent beschadigd in het leven, en zo heeft het je ook vechtlust en doorzettingsvermogen opgeleverd. Maar het kan zijn dat er hierdoor (onbewust) een mismatch is tussen de persoon die je diep van binnen bent en wil zijn en dat wat je in de buitenwereld leeft. Want gaat het niet veel meer over liefde, verbinding, intimiteit? In plaats van erkenning zoeken en presteren? Wees heel eerlijk naar jezelf en reflecteer hier eens over.  

4. 50% van ‘geluk’ = mazzel

Hier is ook veel onderzoek naar gedaan, want er zijn factoren waar je gewoon geen of niet veel invloed op hebt. Zoals je ‘genetische pakketje’, sommige mensen hebben bijvoorbeeld een aanleg voor positief denken en sommige denken juist sneller negatief. Je opvoeding speelt mee, evenals je omgeving en de plek waar je wordt geboren. Dat is natuurlijk ook geen reden om het maar op te geven en niet meer in actie komen om meer geluk te creëren in je leven. Want die andere 50% daar kun je nog steeds invloed op uitoefenen. Maar dit inzicht helpt wel om liever en zachter voor jezelf te zijn!

Adviezen

  • Wees positief kritisch als je iemand op een voetstuk zet, een boek leest, een talk bekijkt enz. Resoneert dit echt voor jou? Inspireert het jou op jouw pad? Zo niet, laat het gaan.
  • Ontdek spelenderwijs wat jou gelukkig maakt. Het leven is een groot experiment en door veel dingen te doen (zonder er al te veel over na te denken) ontdek je wat het je geeft en of je er energie van krijgt. Dat draagt bij aan je zelfkennis en zelfkennis draagt weer bij aan zelfheling. En durf ook af en toe stil te zijn om te voelen wat er binnenin je leeft en om te reflecteren over de dingen die je doet. Balans tussen actie ondernemen en rust vinden.
  • Kloppen de waarden die je van binnen voelt en echt verlangt én de waarden die je in de buitenwereld leeft met elkaar? Reflecteer hier eens op. Je hier bewust van worden is de eerste stap naar verandering.  
  • Wees lief voor jezelf! Doe heel veel kennis op, doe heel veel inspiratie op en laat het resultaat zijn dat je er beter van wordt. Dat je positiever over jezelf denkt en wat liever voor jezelf bent. Dat je wat meer accepteert wat er is, zonder dat het steeds anders moet. Laat je niet gek maken.