Richard de Leth: Versterk je zelfherstellend vermogen en word oersterk

Oprichter van OERsterk en auteur (van 10 bestseller boeken!) drs. Richard de Leth studeerde Geneeskunde, maar kwam erachter dan zijn passie voor gezondheidszorg niet paste bij de ‘ziektezorg’. Daarom verdiepte hij zich ook in holistische en Chinese geneeskunde. Met zijn team heeft hij een missie om zoveel mogelijk mensen te motiveren om te kiezen voor een gezonde leefstijl. In deze presentatie geeft Richard je de belangrijkste aspecten voor zelfheling en optimale vitaliteit. Hij leert je wat de blauwdruk is van een dag die je hier het beste bij helpt. Ook geeft hij je 3 vragen die je helpen om naar meer voldoening en vervulling te komen in je leven: zodat jij steeds vitaler en energieker bent. 

In deze presentatie ontdek je verder:

 • Wat de belangrijkste vaardigheid is, in het moderne leven, voor zelfheling en optimale vitaliteit.
 • 3 vragen die je kunnen helpen om naar meer vervulling en voldoening te komen in je leven.
 • Of je een lijder of een leider bent.
 • Dat het leven niet maakbaar, maar wel stuurbaar is. Maar zit jij wel aan het stuur?
 • Dat als je ziek, moe of prikkelbaar bent of overgewicht hebt, je iets in je omgeving zou moeten veranderen. En hoe je dat doet.
 • Wat de 3 grootste gevaren in onze omgeving zijn, die ons ziek maken.
 • Wat de 10 stappen zijn voor een goede dag: een dag voor optimale gezondheid en vitaliteit.
 • Wat de rode loper is naar geluk, kortom: hoe je zielsgelukkig wordt.

Ziel, geest en lichaam spelen allemaal mee bij een optimale gezondheid en zelfheling. Wat Richard miste in de reguliere geneeskunde is preventie: weerbaarder worden van binnenuit. Er preventief voor zorgen dat je floreert. Wat je lichaam, je geest én je ziel nodig hebben om goed voor jou te kunnen blijven werken. Zodat je veel energie hebt, je vitaal voelt en voldoening en vervulling ervaart (bijvoorbeeld door iets te doen wat echt aansluit bij jouw unieke kwaliteiten). Zelfzorg is volgens Richard de belangrijkste vaardigheid in het moderne leven. Is een gezonde leefstijl de heilige graal? Nee. Het is een middel voor een hoger doel: een bezield leven. De juiste voeding, beweging, ontspanning zorgt allemaal voor energie en dus brandstof, zodat jij een leven van voldoening, vervulling en zingeving kunt leven.

Wat is zingeving? Je moet het leven eigenlijk zelf zin geven en wat daarvoor nodig is, is een voor jou bezield doel. Iets waarvoor jij elke ochtend graag je bed uitkomt. Wat daarbij kan helpen zijn drie kernvragen:

1. Waarom doe ik wat ik doe?

Wat zijn mijn primaire drijfveren? Draagt het bij aan mijn verlangen? Doe ik het omdat ik het echt zelf wil? Of doe ik het vanuit een externe motivatie, bijvoorbeeld omdat ik nog steeds op zoek ben naar erkenning?

2. Wat heb ik echt nodig om gelukkig te zijn?

Dus niet dat huis, die twee auto’s of een dikke baan. Maar in essentie, dus bijvoorbeeld in relaties, verbindingen, in liefde en een bijdrage leveren aan het grote geheel.

3. Wat zou ik vandaag doen als het mijn laatste dag was?

Als je nog maar 24 uur te leven zou hebben, welke keuzes zou je dan maken? Welke zaken hebben dan de hoogste prioriteit voor jou?

Dit helpt je om helder te krijgen of je op de weg van je hart zit. Datgene doet waarvoor je gemaakt bent. Want als je dat doet, zal het zelfhelingsmechanisme ook optimaal werken.

Voor meer vitaliteit en zelfherstellend vermogen is het belangrijk om een aantal omgevingsfactoren te veranderen. En om dagelijks zowel onze ziel, geest als ons lichaam op een gezonde constructieve manier te voeden. Concrete tips hiervoor vind je hieronder bij de adviezen.

Adviezen

 • Vermijden van geraffineerde suikers, minder lang zitten (of veel vaker tussendoor even opstaan, bewegen en wandelen) en de tijd die je op je smartphone doorbrengt verminderen (kijk eens naar je schermtijd en probeer dit onder een uur per dag te krijgen) zijn de belangrijkste omgevingsfactoren om te veranderen bij een gebrek aan vitaliteit.
 • 10 stappen voor een goede dag vol vitaliteit:
  1. Bij het opstaan: wat is mijn doel vandaag? (Dit maakt de ziel wakker)
  2. Mediteer (Dit maakt de mind wakker)
  3. Douche koud af (Dit maakt het lichaam wakker)
  4. Beweeg op een nuchtere maag, liefst buiten
  5. Eet de eerste maaltijd om 12 uur (intermittent fasting) met daarbij de juiste supplementen (zoals omega 3, D3, K2, magnesium, jodium, zink, B12).
  6. Eet pure onbewerkte voeding, waaronder een pond groente per dag.
  7. Richt je op positiviteit en de juiste mensen
  8. Doe krachttraining
  9. Uiterlijk om 20 uur je laatste eetmoment
  10. Ga uiterlijk om 22 uur naar bed
 • Plan ontspanning ook in je agenda! Niet alleen inspanning.
 • Ga zoveel mogelijk van jezelf houden, want waar je van houdt, daar wil je goed voor zorgen. Hoe beter de zelfwaardering, hoe beter de zelfzorg.
 • De kleinste stap geeft het grootste resultaat, dus ga niet meteen al die tien stappen tegelijk integreren. Bouw het rustig op.
 • Ga vooral je eigen weg! Weg van de kudde (anders loop je alleen maar in de stront van anderen).