Mark Schadenberg: Goede nachtrust

Slaapcoach, lifecoach, auteur, oud-beroepsmilitair, sportfanaat, maar bovenal levensgenieter. Dat is Mark Schadenberg. Met zijn (mensen)kennis en ervaringen, inspireert, motiveert en begeleidt hij mensen in hun persoonlijke ontwikkeling. In deze presentatie vertelt hij zijn inspirerende verhaal waaruit maar weer blijkt: kwetsbaarheid is kracht. Ook deelt hij alles over het belang van slaap voor een optimaal functioneren en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Wist je bijvoorbeeld dat wat we gedurende de dag niet verwerken, vaak in de nacht (als we eindelijk rust nemen) ‘naar buiten’ komt?    

In deze presentatie ontdek je verder:

  • Dat onze maatschappij eigenlijk niet is gebouwd op avondmensen (en wat daarom belangrijk is als je een avondmens bent).
  • Waarom de nacht de spiegel is van de dag.
  • Dat maar liefst 70% van de mensen géén rust in z’n hoofd heeft.
  • Hoeveel uur je nou eigenlijk moet slapen voor optimale vitaliteit.
  • Waarom goede slaap nou precies zo belangrijk is.
  • Waarom slaap het beste medicijn is voor je immuunsysteem.
  • Wat het kan betekenen als jij vaak om 3 of 4 uur in de nacht wakker wordt.
  • Hoe we een betere balans kunnen vinden tussen ‘plicht’ en ‘plezier’!

Maar liefst 14 jaar is Mark Schadenberg militair geweest, waarbij hij 6 missies heeft gedraaid. Als reactie op zijn kindertijd, waarin hij veel is gepest, leefde hij een enorm gejaagd leven. In plaats van over de gebeurtenissen tijdens de gevechtsmissies te praten (omdat dit niet gebruikelijk was in deze omgeving) ging hij ‘in de controle’. Dus veel sporten en gezond eten, iets wat hij onder controle kon hebben. Zich niet bewust dat er inmiddels een trauma was opgelopen. Na 14 jaar als militair begon hij, door een lichte vorm van PTSS, slechter te slapen. Slaap kan je immers niet controleren. Maar door slecht te slapen worden we juist angstiger en meer onzeker. Mark besefte zich dat je nog zo goed kunt eten, nog zoveel kunt sporten, maar als je niet goed slaapt zal je klachten krijgen. Hij is zich gaan verdiepen in het belang van slaap.   

Om je bioritme weer te resetten zijn een aantal dingen (vooral in de ochtend) belangrijk:

  • Daglicht
  • Bewegen
  • Voeding
  • Sociale contacten

De saboteurs voor een goede nachtrust in de avond zijn bijvoorbeeld stress of laat sporten in de avond. En wist je dat cafeïne (niet alleen in koffie, maar ook in energie dranken, cola en in zoveel meer producten) 7 uur in je bloed blijft? De kwaliteit van slaap wordt er minder van, waardoor je juist in de ochtend moeite hebt met (fris) wakker worden. Terwijl de nacht ook juist de periode is waarin we dingen verwerken. Het moment dat je in rust gaat, komen je levensvragen tevoorschijn. Als mens zijn we zo ‘geprogrammeerd’ dat we onszelf de hele dag bezighouden, en op die manier hoeven we ons niet bezig te houden met onze levensvragen. We leven nu in een drukke maatschappij, waar zoveel van ons verwacht wordt en waar we als het ware ‘rollen spelen’ om liefde te krijgen. Maar op het moment dat je in bed gaat liggen, neemt het filter in je brein wat af en worden angsten en piekergedachten sterker.

Dat voelt misschien niet fijn en onrustig, maar… op de momenten van rust (en als je daaraan toegeeft), zal je ook juist de antwoorden en inzichten krijgen vanuit je gevoel. Zodat je daarmee aan de slag kunt gaan. Zelfheling dus. Wat dit kan ondersteunen is het creëren van een avondroutine. Daarmee geef je jouw brein alvast een seintje dat het tijd is om de dag af te sluiten en klaar te maken voor de nacht.

Adviezen

  • Creëer een avondroutine van een uur: 3x 20 minuten om de dag af te ronden. Het eerste blok staat voor ‘to do’: alles afsluiten wat niet mee de nacht in hoeft. Dus dat kan betekenen even kort een ‘to do’ lijstje maken voor de volgende dag zodat je er niet meer over hoeft te piekeren. Even je kamer opruimen, ontbijt voorbereiden, kleding klaarleggen. Blok 2 is voor persoonlijke verzorging. Je lichaam verzorgen voor dat wat het de afgelopen dag (en zelfs de afgelopen jaren) voor jou gedaan heeft. Dat beloont je lichaam en maakt je ontspannen voor de nacht. De laatste 20 minuten staan echt voor ontspanning: de slaapkamer in en ontspannen. Dat kan intimiteit zijn, knuffelen met je partner, wat lezen, ademoefeningen of meditatie bijvoorbeeld.
  • In de nacht wakker? Denk aan dit mantra en herhaal dat een aantal keer: ik slaap niet, maar ik rust wel. Adem rustig 4 seconden in en 4 seconden uit zodat je brein weer optimaal tot rust komt en je moeiteloos weer in slaap valt.