Linda Reinhardt: Detoxificatie en hormoonbalans

Linda Reinhardt gaat je in deze presentatie meenemen op het gebied van hormoonbalans. Want als onze hormonen in balans zijn, voelen we ons goed! Linda is verpleegkundige, verloskundige en orthomoleculair therapeut. Ze legt uit waarmee je altijd zou moeten beginnen als je hormonale klachten hebt én hoe kun jij jouw hormonale klachten zien als een mooie kans? (Want ja, dat kan echt).

In deze presentatie ontdek je verder:

  • Wat hormonen eigenlijk precies zijn en waar ze worden aangemaakt.
  • Waarom jij jouw hormonen bent.
  • Dat ons lichaam niet gemaakt is om langdurig stress aan te kunnen en dat jouw lijf stress altijd prioriteit zal geven, ten koste van andere processen.
  • Waarom het voor je hormoonbalans nooit goed is om een voedselgroep uit te sluiten (ook niet als je wilt afvallen!).
  • Voorbeelden van gezonde voeding voor een optimale hormoonbalans.
  • Waarom oestrogeen voor vrouwen zo’n belangrijk hormoon is en hoe je die beter in balans krijgt (en daardoor minder klachten zult ervaren).
  • Welke groente juice je drinkt om je lever te helpen ontgiften (en zo de hormoonbalans te ondersteunen).

Veel vrouwen komen op een bepaald punt in hun leven waarbij ze denken: het moet anders. Bijvoorbeeld door een nare gebeurtenis of fysieke klachten. Vaak gaan we maar op de automatische piloot, maar dat betekent niet dat dit ook werkt voor je, of dat het maar blijft werken. Zo’n omslagpunt in het leven kan ons wakker schudden en ons helpen om dieper te kijken naar ons leven, onze gezondheid en vitaliteit. Kijken of het tijd is om iets te veranderen. Of we nog doen wat we leuk vinden en wat bij ons past. Of beter voor onszelf te zorgen. Dus probeer een moeilijke periode in je leven eens als startpunt te zien van iets moois: een krachtige periode waar je de rest van je leven weer profijt van hebt.

Onze hormonen hebben invloed op alles wat we in ons leven doen: van voortplanten tot slapen. Ze hebben invloed op onze stofwisseling, spijsvertering, orgaanfuncties, energie levels, maar ook je gevoel en emoties: hoe jij in het leven staat. Jij bent je hormonen. Als we last hebben van onze menstruatie of als het niet goed lukt om af te vallen geven we die hormonen vaak de schuld, en meestal is dat wel terecht. Maar vergeet niet: je hormonen en je lichaam willen altijd graag vóór jou werken (niet tegen je). Heb je bepaalde klachten, zie het dan als een kans. Een teken van je lichaam die je iets duidelijk wil maken. Feedback van jouw lijf over een disbalans en een kans om die te helen.

Er zijn een aantal pijlers die allemaal even belangrijk zijn voor een optimale hormoonbalans. Bijvoorbeeld voeding en stress.

  1. Wat je eet heeft invloed op je hormonen. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk is gedurende de dag. Want jouw bloedsuikerspiegel heeft gewoon veel effect op hoe jij je voelt. Als dat te veel schommelt kun je heel vermoeid zijn, zeker nadat je iets hebt gegeten. Dat doe je door te zorgen dat je maaltijden een goede balans hebben tussen voldoende eiwitten, gezonde vetten en (langzame) koolhydraten. En juist minder suikers of snelle koolhydraten. Ook is het belangrijk om voldoende te drinken om je lichaam te helpen met het afvoeren van de afvalstoffen: 1,5 tot 2 liter water op een dag. Voldoende vezels (bijvoorbeeld in groenten) zijn belangrijk voor een goede spijsvertering, ook dat helpt jouw hormoonbalans.
  2. Stress speelt een grote rol in ons leven en heeft een enorme invloed op je hormoonbalans. Als jij probeert alle ballen hoog te houden, maakt je lichaam stresshormonen aan. Probeer dan niet alleen je focus naar buiten te hebben, maar ook tijd en ruimte te nemen om naar binnen te keren. Het hoeft niet perfect! Dat is een onrealistisch beeld wat de maatschappij schetst. Wat meer yoga, meditatie en wandelen in de natuur is daarom erg goed voor de hormoonbalans.   

Opdrachten

  • Heb je bepaalde klachten en wil je daarmee aan de slag? Schrijf eens op wat die klachten precies zijn, maar ook een week lang hoe jouw dagen er precies uitzien. Je schrijft bijvoorbeeld op wat je hebt gegeten en gedronken. Je schrijft op wat voor soort gedachtes je hebt. Hoe je slaapt. Want alles heeft invloed op jouw hormoonhuishouding. Misschien kun je aan het einde van de week patronen gaan herkennen. Het gaat erom je wat bewuster te worden van jouw gedrag en het effect op je hormoonhuishouding.
  • Check wat vaker bij jezelf in hoe het eigenlijk met je gaat. Bijvoorbeeld als je in de auto zit of even 5 minuten niets te doen hebt. Hoe voel je je? Voel je rust? Heb je een rustige ademhaling? Of sta je op ‘standje gespannen’? Ook weer om je bewust te worden en eventueel andere keuzes te maken. Of even een aantal keer diep te ademen waardoor je je al wat rustiger voelt als dat nodig is.