Lavinia Frantzen: Leven volgens de vrouwelijke cyclus

In deze presentatie gaat Lavinia Frantzen, hormooncoach en cyclus expert, je meer vertellen over hormoongezondheid. Een belangrijk thema, want je zou kunnen zeggen dat onze hormonen ook verantwoordelijk zijn voor onze levensenergie, levenskracht en vitaliteit. Ze heeft zelf PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) overwonnen met behulp van holistische gezondheidszorg.  Ze vertelt je in deze presentatie hoe je kunt bewegen en eten volgens je cyclus en wat dit je allemaal gaat opleveren (spoiler alert: veel!).

In deze presentatie ontdek je verder:

  • Hoe het mogelijk is om de hormoonbalans op een holistische manier te herstellen.
  • Dat je jouw cyclus kunt verdelen in 4 fases die ook wel worden vergeleken met de 4 seizoenen. En hoe dat je helpt om meer in balans te komen.
  • Dat je beter kunt sporten naar je cyclus, dan naar je agenda (en wat dat je oplevert).
  • Hoe je het beste kunt eten volgens je cyclus en dat dit je heel veel vitaliteit en energie geeft.
  • Welke voedingsmiddelen je het beste eet in welke fase van je cyclus en waarom.
  • Dé methode om cravings te slim af te zijn.
  • Wat seed cycling is!
  • Wat cravings jou eigenlijk vertellen over je hormoonbalans.

Lavinia gelooft in de kracht van holistische geneeskunde in combinatie met de westerse geneeskunde en dat het in deze tijd juist samen mag komen om elkaar te versterken. Ze heeft een eigen praktijk en een online programma en zo helpt ze vrouwen om de hormoonbalans te herstellen door middel van voeding- en leefstijl aanpassingen. Ze helpt vrouwen met allerlei hormonaal gerelateerde klachten als PCOS, acne, endometriose, maar ook een onvervulde kinderwens.  

De gezonde cyclus van een vrouw varieert van zo’n 23 tot 35 dagen. Het gaat er vooral om hoe je je voelt tijdens de vier fasen van jouw cyclus.
Fase 1: Menstruatiefase
Fase 2: Folliculaire fase (rijping van de eicel)
Bepaalde hormonen, zoals oestrogeen, nemen in deze fase toe. Hierdoor voel je je vaak energieker. 
Fase 3: Ovulatiefase (de eisprong)
Testosteron stijgt dan ook mee.
Fase 4: Luteale fase (na de eisprong tot aan je menstruatie)
 

In de holistische gezondheidszorg worden de 4 fases van de cyclus ook wel vergeleken met de 4 seizoenen. De menstruatiefase is de winter: je intuïtie is hoog, tijd voor rust, introspectie, grenzen aangeven en tijd om los te laten. De folliculaire fase staat gelijk aan de lente: tijd om je weer te openen, meer energie, nieuwsgierig zijn en lekker ‘spelen’. De ovulatiefase is de zomer: veel energie, productief, plezier maken en sociaal zijn. De Luteale fase is als de herfst: meer focus, terugblikken, opruimen en ook nee zeggen als dat nodig is. Maar als je hormonen niet helemaal in balans zijn, dan kun je juist in deze fase last krijgen van klachten als PMS, stemmingswisselingen, acne kan opspelen. 

Niet alleen bewegen, maar ook eten volgens je cyclus en deze vier fasen is belangrijk voor optimale vitaliteit, hormoonbalans en energie. Dat betekent dus per fase een andere bewegings- en voedingsfocus. In de menstruatiefase bijvoorbeeld meer warme maaltijden en gezond comfort food als stoof en soepen. Kies voeding rijk aan ijzer en zink. In de folliculaire fase eet je lichte maaltijden die energie geven. Ga in de ovulatiefase voor veel vezels, groenten en lichte maaltijden. En tot slot in de luteale fase: grotere porties gezonde voeding rijk aan calcium, magnesium en vezels.  

Adviezen & een opdracht

  • Zorg ervoor dat je je lichaam voedt, in plaats van vult. Dus kies pure voedingsmiddelen met veel goede voedingsstoffen.
  • Het is belangrijk voor een vrouw in haar reproductieve fase om het lichaam warm te houden, ook van binnen. Kies voor warme maaltijden en verwarmende ingrediënten. En verminder rauwkost. Je zult zien dat je spijsvertering beter gaat verlopen. Als het buiten tegen de 30 graden is, hoef je hier overigens iets minder rekening mee te houden. 
  • Een goede tip om cravings te voorkomen in de week voor of tijdens de menstruatie: porties vergroten. Als je gewoon gezonde voedingsmiddelen eet, dan kun je daar beste grotere porties van nemen. Sterker nog, dit zorgt zelfs, zo blijkt uit onderzoek, voor minder klachten als PMS en stemmingswisselingen. Pas als je toegeeft aan cravings en allerlei ongezonde dingen gaat snacken, zal dit een negatief effect hebben op je hormoonbalans, gezondheid en gewicht.
  • Uiteindelijk is het allerbelangrijkste om te luisteren naar je lichaam en je intuïtie. Opdracht: schrijf vanaf je volgende menstruatie eens op waar je in de vier fases zin in hebt. Aan wat voor soort voeding heb je behoefte? Als dat alleen maar suikers en snelle koolhydraten zijn, geeft dat aan dat je bloedsuikerspiegel uit balans is! Dat is een slechte raadgever. Maar probeer dan dieper te voelen waar je behoefte aan hebt qua voeding: lichte voeding, wat voor soort groenten, soepen? Schrijf het allemaal op per fase. Dit geeft je een goed inzicht in waar jouw lichaam echt om vraagt.