Lauri Berkhoudt: Balans tussen yin & yang (Ademhalingsoefeningen)

Wat is er krachtiger dan balans in je lichaam zelf gaan ervaren? Lauri helpt je daarbij met gerichte ademhalingsoefeningen. Lauri heeft zelf zo’n acht jaar geleden een zeer moeilijke tijd gehad waarbij rouw een zware depressie uitlokte. Achteraf is dit een belangrijk kantelpunt geweest in haar leven, waardoor ze een hele nieuwe weg is ingeslagen en ze veel beter voelt wat wel en niet goed voor haar is. Ze is inmiddels yogadocent, geeft reiki en is naar Ibiza verhuisd waar ze One Day Retreat Ibiza is begonnen met haar vriend. In deze presentatie leer je of jouw yin of yang uit balans is. Ook brengen we die meteen in balans met behulp van een gerichte yin of juist yang ademhaling.

In deze presentatie ontdek je verder:

  • Wat yin en yang energie precies is en hoe het balans brengt.
  • De precieze betekenis van het zwart witte yin en yang symbool.
  • Welke energie op dit moment dominant is bij jou, yin of yang, en wat voor disbalans dat eventueel brengt.
  • Wat yin yoga en yoga nidra is en waar het goed voor is.
  • Een meditatie om helemaal in balans te komen.
  • Twee manieren om jouw yin of juist yang direct in balans te brengen!

Het is belangrijk om zowel yin als yang energie toe te voegen aan je leven. Denk aan het zwart witte yin en yang symbool.  Dit symbool komt de oude Chinese filosofie het Taoïsme en gaat over de dualiteit. Over alle tegenstellingen die samen balans maken. De taoïsten zien het witte deel (yang) als de zonverlichte kant van een berg. En het zwarte deel (yin) als de schaduwzijde van de berg. Yang staat voor de zomer, voor zon, voor mannelijke energie, voor bewegen, voor actie, wilskracht, daadkracht, presteren, naar buiten gericht zijn, je ‘gaspedaal’ en ook de activatie van je sympathische zenuwstelsel. Yin, het zwarte deel, staat voor vrouwelijkheid, de maan, naar binnen keren, stilte, verbinding en introspectie. Als mens bestaan wij allemaal uit zowel yin als yang energie. Samen vormen yin en yang balans, maar het kan ook voor heel veel disbalans in je leven zorgen.

We leven in een wereld die behoorlijk wordt gedomineerd door de masculiene energie. Veel op wilskracht, presteren en daadkracht gericht. Na een lange drukke werkdag met veel actie, wil je bijvoorbeeld liever een yin yogales of yoga nidra doen, even mediteren, rustig wandelen of een boek lezen om juist die balans te creëren. Activiteiten waarbij je rustig wordt en naar binnen keert. Of creëer tijdens een drukke (werk)dag meer rustmomenten. De Amerikanen noemen het niet voor niets de restroom, als je even een paar minuten rust nodig hebt doe je daar gewoon een korte ademhalingsoefening.   

Zit je in een burn-out of ben je zo moe dat je het liefst een heel weekend in bed series wil kijken? Dat is juist weer te veel yin energie. Want hoe langer je blijft liggen, hoe minder energie je hebt. Je zou dan juist meer energie krijgen door bijvoorbeeld buiten een lekkere wandeling te maken.

Als je yin of yang uit balans is, doe je vaak meer van hetzelfde en dus het tegenovergestelde van wat je eigenlijk nodig hebt. Maar vergeet niet: too much of a good thing, is a bad thing.       

Opdracht: twee ademhalingsoefeningen

  1. De yin ademhaling: om te balanceren als je te veel in de yang energie zit.
    Bij deze ademhalingsoefening leggen we de nadruk op de uitademing. Bij de uitademing gebruik je de letter F. Adem diep in en adem krachtig uit terwijl je de letter F uitspreekt. Eerst wat harder en bij het laatste beetje adem wat zachter. Adem uit tot je niet meer kan en laat de inademing vanzelf komen. Herhaal dit een aantal minuten. Voel vervolgens even na, met je ogen gesloten, wat deze oefening voor je heeft gedaan en hoe je je nu voelt.
  2. De yang ademhaling: om te balanceren als je te veel in de yin energie zit.
    De tweede ademhalingsoefening is de reinigende vuurademhaling en deze is perfect voor meer energie. Blaas kort en stevig door je neus uit terwijl je je middenrif naar binnen en omhoog trekt. Vervolgens komt je inademing vanzelf en hier hoef je niet bij na te denken. Focus je op het kort en stevig uitblazen door je neus en het intrekken van je middenrif. Doe bijvoorbeeld 3 rondes van 2x 10 en 1x 20 keer ademen en bouw het rustig uit als je deze ademhaling onder die knie hebt.