Kasper van der Meulen: Handpan + ademsessie

In deze sessie gaan we met elkaar ademen onder begeleiding van Kasper van der Meulen. Hij is expert in breathwork, spreker en auteur van de bestseller ‘MindLift – Mentale Fitness voor het Moderne Brein’. In deze sessie begeleidt hij een ademsessie met de rustgevende muziek van de handpan, zodat je de kracht van bewuste adem zelf kunt ervaren. Ook vertelt hij hoe ademsessies invloed hebben op zelfheling en hoe je dat kunt sturen en beïnvloeden.   

In deze presentatie ontdek je verder:

  • Hoe het kan dat zoveel mensen in mindere of meerdere mate verslaafd zijn aan stress.
  • Hoe je flexibel in kunt spelen op dat wat het leven van je vraagt.
  • Hoe lager je ademfrequentie, hoe gezonder je bent. En hoe je dit kunt trainen.
  • Dat je ademhaling jouw staat van zelfheling beïnvloedt. En dat je dit bewust kunt sturen.

Wat kan een ademsessie als deze voor je doen? Je kunt bijvoorbeeld merken dat je je heel ontspannen of warm voelt zoals na een goede nacht slaap of het kan zijn dat je je opgeladen voelt. Een ademsessie als deze brengt je lichaam naar zelfheling: de staat waarin het lijf zichzelf kan herstellen of helen. De staat die optimaal is voor het afvoeren van afvalstoffen, het herstellen van weefsels, van het op gang brengen van lymfe vloeistof, herstellen van je immuunsysteem, ontspannen van je bindweefsel. Maar ook het herstellen van emoties, het voelen van emoties, ruimte maken voor je emoties. Hoe brengt een ademsessie jou in deze staat van zelfheling? Dat heeft met je zenuwstelsel te maken. Je zenuwstelsel komt via adem van de ‘actiestand’ in de ‘ruststand’ en kan ontspannen en loslaten. In dit perspectief gaat heling of heel wording eigenlijk over balans vinden.

In het zenuwstelsel bevindt zich een zenuw die wel de nervus vagus wordt genoemd. Wanneer deze zenuw ‘aan staat’ ofwel actief is, dan komt je lijf in een stand waarbij je organen tot rust komen. Ook stressresponses worden tot rust gebracht. Kortom, je lichaam komt in een staat van zijn, waarin het kan doen wat het moet doen: herstellen, verwerken, ontwikkelen. De nervus vagus zet de helingsrespons aan in je lichaam. Er zijn bepaalde manieren van ademhalen die de nervus vagus optimaal stimuleren. Zoals het verlengen van de uitademing, zoals we in deze sessie doen. Ook heel krachtig hiervoor is lang uitademen mét klank (zoals neuriën).     

Als je een live breathwork sessie doet onder begeleiding in een veilige setting, dan kunnen er zelfs diepe zelfhelende processen op gang komen. Zoals emotionele ontladingen of spirituele inzichten en ervaringen.  

Opdrachten

  • Sluit lekker je ogen en geniet van de ademsessie onder begeleiding van de handpan. Adem beïnvloedt sterk je staat van zijn, dus mocht je merken dat je duizelig wordt of tintelingen hebt die je niet prettig vindt, dan is het enige wat je hoeft te doen: weer normaal gaan ademen. Dan zullen de sensaties meteen verdwijnen. Als er emoties vrijkomen is dat absoluut normaal, laat het lekker gebeuren.
  • Begin met een diepe zucht. Het eerste wat je doet met je ogen gesloten is naar binnen kijken. Als je dat doet, wat is dan het eerste wat je opvalt? Zijn dat gedachten, ideeën, to do lijstjes? Kortom, zaken van het hoofd. Of zijn het gevoelens of emoties? Zaken van het hart. Of zijn het fysieke sensaties? Zaken van het lichaam. Wat het ook is, het is allemaal welkom. Neem het alleen waar. Observeer zonder dat het hoeft te veranderen.
  • Breng je aandacht naar de fysieke sensaties. Kun je jouw adem waarnemen? Wat neem je waar? Is je adem diep of juist oppervlakkig? Is het kalm of onrustig? Adem helemaal in tot je longen vol zijn. Houd je adem 3-5 seconden vast en blaas flink uit door je mond. Waar deze uitademing van nature stopt houd je deze ook even vast. Totdat je weer een duidelijke behoefte voelt om te ademen en dan adem je weer diep in tot je longen vol zijn en herhaal je de ronde. Herhaal dit een aantal keer.
  • Vervolgens doen we een ademronde waarbij we 4 tellen inademen en 4 tellen uit. Herhaal dit ook een aantal keer. Daarna gaan we 4 tellen inademen en 8 tellen uitademen. Na een paar rondes gaan we 4 tellen inademen en 12 tellen uitademen. Na een paar rondes gaan we naar 4 tellen in en 16 tellen uitademen. Het hoort erbij dat dat laatste soms wat uitdagend kan zijn, dat is helemaal oké.
  • Voel even na. Wat voel je? Wat ervaar je?