Iris de Goede: De kracht van rituelen
(Jouw hormonen in balans)

Hoe kun je jouw hormonen voor je laten werken, in plaats van tegen je? Iris de Goede is orthomoleculair therapeut en diëtiste, gespecialiseerd in hormoongezondheid bij vrouwen. Ze geeft je tijdens deze presentatie het antwoord. Ze leert je bijvoorbeeld hoe je direct in de ochtend je lymfe kunt stimuleren zodat je de rest van de dag meer energie hebt!

In deze presentatie ontdek je verder:

 • Hoe je voeding voor je kunt laten werken in plaats van tegen je.
 • Hoe je meer energie krijgt!
 • Mega veel concrete voedingstips voor een optimale hormoonbalans.
 • Welk zoet kruid jouw bloedsuikerspiegel perfect in balans houdt (en dus zorgt voor stabiele energie gedurende de dag).
 • Welke supplementen je eigenlijk zou moeten slikken voor een optimale hormoonbalans.
 • Welk mineraal wonderen doet als je veel last hebt van hoofdpijn (of PMS, slecht slapen en moodswings).

Voor jezelf zorgen is niet meer dan logisch. Tenminste, dat zou je zeggen. Maar wat Iris in haar praktijk toch vaak ziet is dat vrouwen zichzelf nog wel eens vergeten. Zichzelf niet op nummer één zetten. Terwijl het voor vrouwen juist zo belangrijk is, omdat ze meer dan mannen last hebben van hormoonschommelingen. Je lichaam bestaat uit bizar veel cellen, en al die cellen zijn dag en nacht voor jou aan het werk. Dus verzorg ze goed! Hoe? Door kleurrijke gezonde voeding met de juiste bouwstoffen als vitamines, mineralen en antioxidanten. Zoals blauwe bessen, avocado, broccoli, rode kool. Ook bewust en diep ademen (iets langer uit dan in) evenals zonlicht zijn belangrijk voor je cellen. Verder wil je dat jouw hormoonhuishouding voor je werkt, in plaats van tegen je. Hoe doe je dat? In ieder geval door je dag goed te beginnen én te eindigen.   

Begin van je dag
Als je opstaat drink je eerst twee glazen water (‘eerst water en de rest komt later’) om je lichaam te helpen met het afvoeren van de afvalstoffen. Je lijf ontgift namelijk tijdens de nacht. Tip: spuug het eerste slokje uit om alle afvalstoffen die je in de nacht in je mond hebt verzameld niet binnen te krijgen. Je kunt ook een tongschraper gebruiken om alle afvalstoffen op je tong grondig te verwijderen. Drink pas koffie na je ontbijt: eerst benzine in de tank, dan pas het gaspedaal intrappen, aldus Iris. Ook super voor je hormonen (en vooral het happy hormoon serotonine): bewegen in de ochtend. Dus lekker even buiten wandelen of dansen. Of 20 squats of jumping jacks om je bloed en lymfe goed te laten stromen. Het stimuleren van je lymfe zorgt namelijk voor meer energie. Dat kun je ook doen door koud af te douchen (alleen je benen is al geweldig), een Jade Roller gebruiken voor je doorbloeding en kies een deodorant zonder aluminium. Start de dag vervolgens met voeding die je bloedsuikerspiegel stabiel houdt voor optimale energie en balans in je lichaam. Door gezonde vetten te eten als avocado en eiwitten.

Einde van je dag

Sluit je dag af met zo min mogelijk elektronica. Je tv, laptop, smartphone geven blauw licht af en dat verstoort de aanmaak van jouw slaaphormonen (melatonine). Die zijn niet alleen belangrijk voor een diepe slaap, maar ook voor je gehele hormonale balans. Vergeet ook je mondverzorging niet. Flossen, poetsen en stoken, want jouw mondflora staat ook nog eens in contact met je darmflora. Zorg dat je in een donkere kamer slaapt, zodat je brein zich kan resetten na de dag.

Praktische tips & adviezen

 • Na elke plas een glas! (Water)
 • Niet jezelf vullen, maar jezelf voeden.
 • Let vaker op je zithouding,  bijvoorbeeld als je aan het werk bent. Als je goed rechtop zit in een actieve houding is dit veel beter voor je ademhaling en kan er meer zuurstof bij bijvoorbeeld je brein komen. Dat zorgt o.a. voor een goede concentratie.  
 • Kun je in de ochtend direct even naar buiten gaan om wat daglicht (liefst zonlicht, als het er is) op je netvlies en huid te krijgen? Je lichaam gaat daar direct energie door produceren.  
 • Vergeet niet te genieten! Ook van voeding. Het allemaal perfect willen doen geeft stress en dat doet je lichaam helemaal geen goed.
 • Door iedere hap goed te kauwen, help je jouw spijsvertering en haal je meer voedingstoffen uit je voeding. Zeker 15 keer per hap.
 • Vergeet niet: rust in je hoofd = rust in je buik. Er is namelijk een sterke connectie tussen je brein en je darmen. Wat daarbij al helpt is om rustig te eten zonder prikkels.
 • Een diepe zucht geeft lucht! Alles in je lichaam ontspant erdoor.