Giel Beelen: Ochtendritueel

Radio-dj en presentator Giel Beelen van de podcast Kukuru deelt in deze presentatie zijn inspirerende ochtendritueel en hoe krachtig het is om je dag goed te beginnen. Je leert hoe je meditatie heel makkelijk kunt maken en dat het helemaal niet veel tijd hoeft te kosten. Ook wordt precies uitgelegd waarom een koude douche in de ochtend supergoed is voor je gezondheid.

In deze presentatie ontdek je verder:

 • Niet alleen alles over het ochtendritueel van Giel, maar ook die van Wim Hof, Fajah Lourens en andere bekende Nederlanders en experts.
 • Wat nou precies de kracht is van een koude douche.
 • Waarom Giel het liever heeft over een ochtendritueel, dan over een ochtendroutine.
 • Waarom je echt NOOIT zou moeten snoozen.
 • Wat bulkdrinken is en waarom je dit zou moeten toepassen.
 • Of je nou beter wel of niet zou moeten eten in de ochtend.
 • De belangrijkste sleutels tot succes (en dat plezier daar één van is).
 • Meer over de juiste balans vinden tussen discipline en consistent zijn en overgave en flow.
 • Hoe jij jouw ochtendritueel ook écht, heel makkelijk, kunt volhouden.

Wat levert een ochtendroutine Giel op? Hij is scherper, meer ‘aanwezig’, meer in het ‘nu’ en voelt zich de hele dag vitaler. Zijn grote inspiratiebron is het boek The Miracle Morning van Hal Elrod. Die bedacht de term (life) savers, waarbij elke letter staat voor een kort onderdeel uit die ochtendroutine.

S – Silence (Stilte)
A – Affirmations (Affirmaties)
V – Visualisation (Visualisatie)
E – Excercise (Bewegen)
R – Reading (Lezen)
S – Scribing (Schrijven)

Mindset is waar het allemaal mee begint. Je kiest meteen in de ochtend al voor jezelf, of je nou een gezin hebt of niet. Je maakt verbinding met jezelf, zodat je ook beter in verbinding met anderen kan zijn.   

Begin de dag met een moment van stilte, al is het maar een paar minuten. Mediteren of een paar minuten bewust ademhalen bijvoorbeeld. Waarna je jezelf gaat bekrachtigen met behulp van affirmaties. Zeg hardop een aantal doelen alsof ze er nu al zijn of een aantal bekrachtigende zinnen alsof je het al bent. Zoals: ik ben gelukkig. Visualiseer vervolgens hoe jij wil dat je dag verloopt. Wat voor gevoel heb je aan het einde van de dag? Zie het voor je alsof het al zo is. Ga dan lekker naar buiten om een rondje te wandelen, hard te lopen of op een andere manier te sporten. Zo komt je doorbloeding goed op gang en gaat er meer zuurstof naar je brein. Wat een vitale dag ten goede komt! Neem daarna een aantal minuten om wat te lezen (of te luisteren als audioboek) voor je persoonlijke ontwikkeling. Als je dat dagelijks doet, al zijn het maar een paar pagina’s, zijn dat op jaarbasis een heleboel nieuwe ideeën, heel veel nieuwe inspiratie, motivatie en mogelijkheden voor zelfontwikkeling. Wat sporten is voor je spieren, is lezen namelijk voor je ziel. Schrijf tot slot wat inzichten en reflecties in een journal. De pen geeft woorden aan dat wat (ook onbewust) in je leeft, het geeft je inzichten over jezelf.    

De dag nog krachtiger beginnen? Start met een koude douche van een paar minuten. Dit is acute stress voor het lijf waardoor je het autonome zenuwstelsel in balans brengt en je immuunsysteem een positieve prikkel krijgt, evenals je brein. Meteen de eerste overwinning van de dag in the pocket als je dit hebt gedaan.    

Nog een belangrijke tip bij het wakker worden: snooze NOOIT. Waarom niet? Elke keer dat je onnatuurlijk wakker wordt gemaakt, heeft dit effect op je hart, omdat je er toch van (wakker) schrikt. Hou het dus liever bij één keer, de keer dat de wekker afgaat. En sta gewoon direct op.

Tips voor na de presentatie

 • Begin met kleine stapjes, maak je ochtendroutine niet meteen te groots. Maak je ochtendritueel haalbaar voor jou. Dan blijft het ook goed vol te houden.
 • Begin bijvoorbeeld morgenochtend met je wekker één minuut eerder te zetten dan normaal. Een kleine eerste stap die je langzaam kunt opschalen.  
 • Maak er een routine van, net als tanden poetsen. Daar hoef je ook niet meer bij na te denken, je doet het gewoon.
 • Gun jezelf dit moment voor jou.