Eliane Bernhard: Laat jouw controle & angst los en leef in vertrouwen en vrijheid

Meditatie expert Eliane Bernhard is oprichtster van Yoga Nidra platform House of Deeprelax en van de Deeprelax Academy, de Yoga Nidra Academy van Nederland. Ze creëert de fijnste (online) Yoga Nidra sessies voor jou die je ook heel makkelijk via de app kunt beluisteren. In deze presentatie deelt ze niet alleen haar persoonlijke verhaal, maar vertelt ze ook precies wat Yoga Nidra is en wat het voor je doet. En hoe het je helpt om controle meer los te laten. Natuurlijk ga je het vooral lekker zelf ervaren tijdens deze sessie.

 

In deze presentatie ontdek je verder:

 • Wat de belangrijkste stap is om te nemen voor zelfheling.
 • Hoe je uit een (onbewuste) slachtofferrol kunt stappen (en waarom dat zo belangrijk is).
 • Dat bij vele van ons het zenuwstelsel continue ‘aan staat’ en hoe dit zelfheling in de weg staat.
 • Dat huilen belangrijk en gezond is.
 • Welke twee basis angsten we als mens hebben die ons gedrag nog steeds beïnvloeden.
 • Hoe je beter controle kunt loslaten in het leven (waardoor je meer vrijheid en innerlijke rust ervaart).
 • Hoe je kunt leren om meer vertrouwen te krijgen in het leven.

Als mens hebben we twee basis angsten die ons dagelijks leven beïnvloeden: de angst voor afwijzing en de angst om het niet goed te doen. We worden hierin onbewust nog regelmatig getriggerd en onze reactie daarop is controle willen houden op allerlei vlakken in het leven, o.a. onze emoties (ons niet kwetsbaar op durven stellen). Het is zo belangrijk om onze emoties toe te staan, huilen bijvoorbeeld is een manier die we als mens hebben om te ontladen. Zo ook om stress te ontladen. En dat is belangrijk voor een ontspannen zenuwstelsel. Het is goed om te beseffen dat we in het leven geen controle hebben, dat is een illusie. Doordat we controle proberen te houden op allerlei gebieden, zitten we de natuurlijke stroom van het leven in de weg. Qua zelfheling is controle loslaten dus één van de krachtigste dingen die je kunt doen. Dan geef je het leven de ruimte om zich te ontvouwen. Controle willen houden kost bovendien heel veel energie.

Yoga Nidra is hierom zo krachtig. Eliane noemt zichzelf best een control freak, dus je kunt wel tegen iemand zeggen: ‘laat de controle los.’ Maar hoe doe je dat?! Bij Yoga Nidra gaat dat eigenlijk vanzelf en dat werkt door in de rest van je leven. Yoga Nidra is een diepe vorm van meditatie. Je komt in hele diepe staten van de hersenen, uiteindelijk zelfs in de Delta staat. En dat is de staat waarin zelfheling plaatsvindt.

Oefeningen

 • We beginnen met een ademsessie waarbij we zuurstof naar de hersenen gaan ademen. Dat kan absoluut geen kwaad, deze techniek is volledig veilig, maar het kan zijn dat er dingen gaan tintelen of je emoties voelt opkomen. Kijk of je dit kunt laten gebeuren en de controle dus wat loslaten. Adem door je neus in en door je mond uit zonder onderbreking. Dus een diepe adem in via je buik, je borst en je hoofd. En helemaal uit. Herhaal dit in je eigen tempo. Doe drie rondes van 1 minuut. Aan het einde van elke minuut adem je heel diep in en houd je de adem vast. Span daarbij je buikspieren, blaas, middenrif aan. Tot je niet meer kan en blaas dan uit.
 • Daarna doen we de Ujjayi ademhaling, ook wel ‘ocean breath’. Adem daarbij rustig in door je neus met je mond gesloten. Met je mond nog steeds gesloten adem je achter in je keel uit. Je hoort daarbij een zacht geluid (die een beetje lijkt op het geluid van de zee, vandaar ‘ocean breath’). Herhaal dit een aantal keer.
 • Doe vervolgens mee met de Yoga Nidra sessie van Eliane via de video zodat je zelf kunt ervaren wat het voor je doet.
 • We sluiten af met een oefening in dankbaarheid. Dankbaarheid ervaren zorgt voor meer innerlijke rust en tevredenheid. Kortom: de onrustige stem in je hoofd, die vaak aan het streven is, wordt kalmer. Leg je handen op je hart, sluit je ogen en bedenk je waar je het meest dankbaar voor bent in je leven op dit moment. En voel dit in je hele lichaam.