drs. Louise Lagendijk: Link tussen parasympatisch zenuwstelsel & je levensdoel
Drs. Louise Lagendijk is Arts en oprichter van Women Care Inc, de holistische praktijk die oosterse en westerse geneeskunde samenbrengt. In deze presentatie vertelt ze specifiek over het parasympatisch zenuwstelsel en wat de link is met zelfheling. Waardoor je dichterbij jezelf en je levensdoel kunt komen. Ze stelt je directe vragen die je helpen voelen of je op de goede weg zit!
In deze presentatie ontdek je verder:
- Wat de pandemie periode ons toch ook heeft gebracht (behalve stress).
- Wat stress nou echt is!
- Wat het parasympatisch zenuwstelsel is, en hoe het voor ons werkt.
- Waarom de parasympaticus the portal to purpose genoemd wordt.
- Gezonde manieren om van stress naar ontspanning te komen.
- Dat rust leidt tot inspiratie.
Uit onderzoek van Achmea blijkt dat 9 op de 10 Nederlanders boven de 20 last heeft van stress! In de tijd van de pandemie, hebben er meer mensen dan ooit ontslag genomen. Dit wordt ook wel ‘The Big Quit’ genoemd. Waaruit blijkt dat deze periode veel mensen bewust heeft gemaakt dat ze werk deden wat misschien wel helemaal niet goed bij ze paste. Veel meer mensen zijn zichzelf de vraag gaan stellen: wat wil ik doen met mijn leven? Hoe kan in bijdragen? Tot op vandaag de dag is het chaos in de wereld, waardoor we ons meer bewust worden van onze potentie om te kunnen bijdragen.
Zo’n periode als de afgelopen jaren plus modernisering in de wereld waardoor we in de toekomst banen verliezen die geautomatiseerd worden, geeft stress. Verandering geeft stress. Tegelijk zorgt dit voor een zoektocht naar meer purpose. Als wij als mens in staat zouden zijn om voor onze cellen te zorgen én vanuit onze ziel te leven, dan zouden we wel eens heel dicht bij gezondheid en zelfheling kunnen komen. Op basis van dit idee, heeft Louise drie stappen ontwikkeld om dit meer te gaan doen.
1. Persoonlijke verantwoordelijkheid
Zeker binnen de westerse geneeskunde hebben we een systeem gecreëerd waarbij je naar de dokter gaat zodat hij of zij iets voor je kan oplossen. Maar als we allemaal meer persoonlijke verantwoordelijkheid gaan nemen voor onze gezondheid en eigen leven, dan komen we al een stuk dichter bij zelfheling.
Neem kennis van het zenuwstelsel
Waar het sympathisch zenuwstelsel is gekoppeld aan dagelijkse acties zoals opstaan, lopen, zitten, eten en drinken, zorgt het parasympatisch zenuwstelsel voor onbewuste acties in het lichaam zoals slapen, spijsvertering, ademen en zuurstof binden. Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt voor rust en herstel na een actie. Dat lukt alleen niet als we steeds stress ervaren. Om te onthouden: in de rust gaan we voelen en in de haast gaan we analyseren. Louise durft te stellen dat de parasympaticus misschien wel de ‘portal to purpose’ is. Als we rust durven te nemen, ontspannen en ontvankelijk zijn (de vrouwelijke energie), dan is er ineens ruimte om te voelen wat we echt willen doen in het leven.
Hoe kom je van jouw sympathicus in je parasympaticus?
We zullen altijd een manier vinden om onszelf te balanceren. Alleen doe je dat op een gezonde of een ongezonde manier? Wat doe jij om te ontspannen? Ongezonde manieren om dit voor elkaar te krijgen is bijvoorbeeld alcohol, roken, zoetigheden eten of snacken. Wees je bewust dat het ook op een gezondere manier kan. Gezonde manieren hiervoor zijn bijvoorbeeld: aandacht (het moment dat we ons bewust worden van onze zintuigen, stimuleren we de parasympaticus). Verder ook: adem! Rustig en diep in en uitademen brengt je direct naar het parasympaticus en dus in ontspanning. Tot slot: verbinden. Dus echt verbinding maken met degene die je naast je hebt door een waar gesprek aan te gaan en diep te luisteren naar de ander. Praat met diegene op een dieper niveau. Daarnaast fysiek verbinding maken. Bijvoorbeeld knuffelen waardoor je oxytocine aanmaakt, een van je parasympatische hormonen. Maar ook onszelf verbinden met de aarde: met blote voeten in het gras of lekker tegen een boom te staan. Iedere dag vijf minuten nemen om je te verbinden met iets wat groter is dan jezelf.
2. Radicale eerlijkheid!
Hoe eerlijk durf jij te naar jezelf, over jezelf, je leven én de keuzes die je maakt. Je kunt bijvoorbeeld nog zo gezond eten, maar als je in een ongezonde relatie zit, dan voel je je toch slecht. Er zijn heel veel dingen waar mensen niet aan willen, die nog erg spannend zijn om onder ogen te zien. Vraag jezelf af: hoe eerlijk ben ik tegen mezelf over mijn leven op dit moment? Is mijn leven in lijn met wie ik echt ben? Ben je gelukkig met je baan? Met je relatie? Met de mensen om je heen?
Waarom is dat belangrijk? Op het moment dat je werkelijk eerlijk bent naar jezelf over hoe ‘aligned’ je bent, heb je de kans om meer te gaan leven volgens jouw purpose.
3. Volledige toestemming
Laat de tijd dat je hier op aarde hebt mogen rondlopen het waard zijn geweest. We hebben hier de kans om ‘aligned’ te leven, onszelf ‘leeg’ te maken en iets door te komen geven. Waarbij we ons niet laten tegenhouden door angst, maar we juist door de angst heen gaan om zo bij de vrijheid te komen die achter die angst verscholen ligt.
Opdrachten
- Hierbij een aantal vragen om te beantwoorden. Op een schaal van 0 tot 10, hoeveel stress ervaar je op dit moment? (Eerste wat in je opkomt is het cijfer, oordeel niet, het is wat het is). Hoeveel stress ervaar je in het algemeen? Hoe reageer ik op een stressvolle situatie? (Wil je meteen een oplossing vinden? Trek je jezelf terug? Ga je meteen ‘aan’? Kijk je de kat uit de boom?) Hoe uit stress zich bij jou? (Is dit vooral fysiek? Is het vooral mentaal, zoals niet los kunnen laten of slaapproblemen? Of misschien wel depressief of angst of paniek aanvallen?). Hoe zie ik eruit als ik stress heb? Wat doe je als je stress hebt? Neem je verantwoordelijkheid voor de stress in je leven? Wat doe je met de stress die extern is? (Die we niet kunnen controleren of beïnvloeden). Is stress voor jou verlies van inner peace? Of juist verlies van controle? En hoe kun jij meer persoonlijke verantwoordelijkheid nemen om stress te voorkomen?
- Hoe is het met jouw parasympaticus? Ben jij genoeg in rust, ontspanning en herstel? Of ben je toch meestal in ‘doen, doen, doen’?
- Hierbij 6 voorbeelden van leven via je purpose. Ga eens na welke 3 jij het belangrijkste vindt en die je graag zou willen. Focus: als je focus hebt op waar jij in het leven heen wilt gaan, ben je in staat de juiste keuzes te maken om daar te komen. Passie: dit is de brandstof om te komen waar jij wilt komen. Voldoening: het gevoel dat het er toe doet wat jij doet en hebt te brengen. Plezier: no pain, no gain is bij velen van ons een overtuiging. Maar denk aan de uitdrukking: God is happiest when his children are at play. We mogen als mens echt meer terug naar spelen. Vertrouwen: in jezelf, in je kwaliteiten, in het leven, in je hogere zelf en een hogere bron van intelligentie die ons ook leidt. Flow: het creëren zonder na te denken, het door je heen laten komen.