Dennis Miltenburg: Holistisch helen

Dennis Miltenburg heeft zijn eigen pad van heling gezien als een grotere missie om uit te dragen in de wereld. Hij werkt als holistisch trainer, coach en therapeut. Ook heeft hij een opleiding opgericht. Daarnaast schreef hij de boeken ‘Holistische reis’ en ‘Holistisch helen’. Hij deelt in deze presentatie zijn eigen krachtige verhaal en meer over zijn Holistic Movement Methode. Ook laat hij je zelf ervaren hoe je fysieke spanning en stress kunt ontladen uit je lichaam en legt hij uit wat dat je oplevert.

In deze presentatie ontdek je verder:

  • Hoe Dennis zelf op het pad van heling is gekomen. Een kwetsbaar en krachtig persoonlijk verhaal.
  • Wat Ayahuasca is en hoe dit een rol heeft gespeeld op het pad van zelfheling bij Dennis.
  • Wat de Holistic Movement Methode is en hoe het helpt bij zelfheling.
  • Waarom fysiek ontladen zo belangrijk is.
  • Een oefening die je dagelijks kunt doen om spanning en stress te ontladen.
  • Dat ‘vrijuit lachen’ ook onderdrukt kan zijn en hoe je die energie weer vrij kunt maken.

Er zijn 3 bewustzijnsvormen: het intellect, intuïtie en het instinct (onderbuik). Deze 3 bewustzijnsvormen zijn weer verbonden met allerlei andere aspecten in ons lichaam en ons leven. Zoals het brein die ook uit 3 delen bestaat: het reptielenbrein (te vergelijken met instinct), het zoogdierenbrein (te vergelijken met intuïtie) en de neocortex (als het intellect).

Dennis stelt dat zo goed als iedereen tegenwoordig hooggevoelig is, vanuit onveilige momenten in onze kinderjaren waarin we nog niet het vermogen hadden om te relativeren. Waardoor we als kind manieren voor onszelf gingen zoeken om ons weer veilig te voelen: door af te stemmen op de ouders of verzorgers en te voelen wat zij nodig hadden. Daar stemden we ons gedrag op af. Hierdoor ben je alert in je hart en ben je qua intuïtie of onderbuikgevoel bezig met de buitenwereld, en niet meer goed in contact met wat jij voelt. Kortom die hooggevoeligheid zorgt ervoor dat intellect, intuïtie en instinct uit balans zijn geraakt.

De methodiek die Dennis gebruikt noemt hij de Holistic Movement Methode. Hoe werkt dit? We gaan uit van een piramide waarbij de onderste laag staat voor het lichaam. De tweede laag is emotie. Derde laag is geest en de vierde laag is de ziel. Het is een zogenoemde bottom up methode, dus via fysieke ontladingsoefeningen wordt er oude opgeslagen spanning opgeruimd. Hierdoor komt er meer rust en ontspanning in het zenuwstelsel. Door fysiek opgebouwde spanning los te laten komt jouw instinct weer beter in balans (je voelt wanneer je veilig bent en wanneer onveilig). En als je je veilig genoeg voelt om je hart te openen en al je emoties te uiten (ook positieve emoties) dan kun je je hart volgen. Het wordt weer helder omdat er niet zoveel spanningen meer in de weg zitten. Dan komt er meer ruimte om te doen wat je echt wil doen of waarvan je voelt dat je het hebt te doen. En kan je de juiste keuzes maken en jouw authentieke pad volgen. Dat is helen!   

Oefeningen

  • Je kunt zelf ook ‘shaken’ of ‘bouncen’ om oude opgebouwde spanning en stress uit het lichaam te ontladen. Doe dit wat langer en ga alles in je lichaam losschudden. Denk er niet over na, alleen maar schudden. Adem dieper in door de mond (want door de mond ademen activeert het sympatisch systeem). Hierdoor neemt het lichaam het op een gegeven moment over, en kan het lijf gaan shaken zoals het op dat moment nodig is om de meeste spanning te ontladen. Maak er gerust geluid bij op de uitademing, want ook dat helpt ontladen. Voel je tintelingen? Dat is heel goed, het is namelijk energie die voorheen vastzat en die weer aan het stromen is.