David de Kock: Het mysterie van de zweethut

David de Kock is ondernemer en schrijver. Je kent hem misschien nog als medeoprichter van het jaarprogramma 365 dagen gelukkig, inmiddels is David ook expert op het gebied van zweethutten en begeleidt hij met veel passie zweethut ceremonies. In deze presentatie vertelt hij dan ook over het mysterie van de zweethut, wat het is, wat het voor je kan doen en hoe hij er zelf voor het eerst een gevoel van thuiskomen heeft ervaren. Hij laat je ervaren hoe je innerlijk veel vrijer kunt worden. En meer vrede, rust en acceptatie in jezelf kunt vinden.

In deze presentatie ontdek je verder:

  • Hoe je de kracht in jezelf kunt voelen (en wat het verschil is met denken dat de kracht VAN jou is. Een inzicht dat je kan helpen op je pad).
  • Wat hoogtevrees éigenlijk is.
  • Waarom het belangrijk is om je sterfelijkheid te accepteren en daar anders naar te kijken.
  • Welke vraag je helpt om op een dieper niveau ware vrijheid in jezelf te ervaren.
  • Of je vol aan het leven bent, of (al dan niet onbewust) aan het overleven.
  • Wat de grote kracht in onszelf is, iets wat er altijd is.
  • In welk seizoen van je leven jij op dit moment zit en waarom dat een belangrijk inzicht is.

Heling was voorheen iets waarvoor je naar de dokter ging, maar we komen in deze tijd steeds meer in contact met andere manieren en tools om onszelf te helen. Ook vanuit andere tradities en oude culturen. We staan meer open voor de mystieke deel rondom zelfheling, want daar zit volgens David een enorme kracht. David heeft een grote passie voor de zweethut, het is de plek waar hij zich het meeste thuis voelt en waar hij zich het meest verbonden voelt met de kracht in zichzelf.  

Hoe ziet een zweethut eruit? Voor een kleine ronde hut liggen veel stenen die door een vuur worden opgewarmd. Als ze goed heet zijn worden ze in die hut gelegd en wordt er water overheen gegoten. Vervolgens gaat de deur dicht, is het helemaal donker en ontstaat er een mystieke sfeer. Het is niet iets wat we hoeven te begrijpen, maar het is iets wat we niet kunnen begrijpen en daardoor alleen hoeven te ervaren. Hierdoor kun je je een basis liefde en kracht in jezelf herinneren, die je ook op andere momenten in je leven kunt aanspreken. Wat er in de zweethut mag ‘sterven’ is het idee dat je iemand moet zijn. Bijvoorbeeld dat je beter moet zijn. Je laat identificaties los waardoor jij je uiteindelijk innerlijk veel vrijer gaat voelen. Je gaat in de hut hopelijk ervaren hoeveel energie het je gekost heeft om jezelf steeds staande te houden en te willen voldoen aan al die ideeën over jezelf of wie je zou moeten zijn. Dit kan de nodige emoties oproepen, en vaak zijn dat emoties van opluchting. Je voelt ineens dat je al heel bent en dat is een bijzondere en waardevolle ervaring.     

Oefeningen

  • Pak er pen en papier bij en ga eens na wat voor krachten herken jij in je leven die groter zijn dan jijzelf? Bijvoorbeeld de zwaartekracht is er altijd, misschien zijn voor jou je kinderen ook wel een grotere kracht dan jijzelf bent, of de samenleving, het leven zelf of iets zo basaal als water. Zo zijn er heel veel voorbeelden te bedenken van krachten die groter zijn dan wijzelf. Vul dit lijstje eens aan voor jezelf. En als je hier een lange lijst van maakt, dan zal je gaan ontdekken dat de meeste dingen groter en krachtiger zijn dan jijzelf bent.  
  • Tijdens een zweethut ceremonie zegt David ook wel, today is a good day to die. Niet omdat het niet verdrietig is om te vroegtijdig te sterven. Maar als je kunt voelen dat sterfelijkheid het leven heel veel betekenis geeft (het is niet oneindig), dan geeft dat veel vrijheid. Als je dat nog niet van binnenuit kunt voelen is dat helemaal niet erg, schrijf dan vooral op waarom niet. Wat wil je nog echt doen, ervaren, meemaken? Dan heb je meteen een prachtige betekenisvolle to do list en ga dat dan ook vooral echt doen! Je weet meteen waarom je zo graag leeft, dus koester dat.   
  • Vraag jezelf eens af: in welk seizoen van mijn leven zit ik eigenlijk op dit moment? Zit je op het moment in een winterseizoen? Een periode van stilte, vertraging, rust. De kwaliteit van de winter is ontvankelijk zijn voor het nieuwe en inzichten vergaren. Of zit je in de lente? Waar je de zon voelt opkomen, je hebt duidelijk richting en voelt enthousiasme. Je hebt helder wat je te doen hebt en wil dat graag gaan neerzetten. De zomer is het meest comfortabele seizoen: je hebt neergezet wat je wil neerzetten en kunt genieten van wat je hebt voortgebracht. Het nadeel van de zomer is dat je jezelf kunt opbranden doordat je te weinig tijd neemt voor rust. Doordat je maar blijft creëren omdat je eigenlijk wil vasthouden aan dit seizoen. Maar het wordt uiteindelijk altijd herfst. In de herfst ontdekken we dat alles tijdelijk is (ook ongemakken!). In de herfst maak je ruimte door los te laten. In de herfst ben je aan het opruimen. Dit vinden we niet altijd makkelijk, maar er zit ook iets heel moois in. In de herfst oogsten we onze lessen, we kijken terug naar de hoogtepunten van wat je allemaal hebt gedaan en wat het je allemaal heeft gebracht voordat je het eventueel loslaat. Als je het inzicht hebt gekregen in welk seizoen je nu zit, probeer dit dan te accepteren en omarmen. Er vrede mee te hebben. Ieder seizoen dient, en er volgt altijd weer een ander seizoen. Jij bent op dit moment precies waar je moet zijn.