Albert Sonnevelt – Terug naar Vitaliteit
(Psychologie van ziekte + gezondheid)

Vitaliteit is een grote passie van Albert Sonnevelt. En vooral ook de relatie tussen lichaam en geest. De psycholoog, auteur en oprichter van Sonnevelt opleiders, legt uit dat deze onlosmakelijk verbonden zijn. Maar wat is dan precies de relatie tussen je psyche en fysieke klachten die je misschien hebt? Want, zo stelt Albert, de klacht die je hebt, is nooit het probleem zelf, maar het gevolg van iets anders. De weg terug naar vitaliteit verloopt in vier stappen en je leert hoe je deze toepast.

 

In deze presentatie ontdek je verder:

 • Waarom ziekte geen ‘toeval’ is.
 • Voorbeelden uit de praktijk van Albert waarbij onopgeloste zaken in onze psyche ook fysieke klachten kunnen veroorzaken.
 • Waarom klachten ontstaan van ‘buiten naar binnen’ en waarom het dus logisch is dat heling van ‘binnen naar buiten’ gaat. En hoe je dat kunt toepassen in je leven.
 • Dat de klacht die je hebt nooit het probleem zelf is, maar het gevolg van iets.
 • The only way out, is the way in. Waarom dat niet anders kan.
 • Hoe je weet of je iets goed hebt verwerkt, waardoor het je niet meer kan blokkeren op jouw weg naar vitaliteit of zelfs genezing.
 • Wat de vier stappen terug naar vitaliteit zijn en hoe je die toepast.
 • Dat een ontsteking in je lichaam een teken kan zijn van een (innerlijk) conflict.
 • Wat voor signaal het hebben van nierstenen kan zijn.
 • Als je je verzet tegen het leven, dan ervaar je lijden. En hoe dat ook anders kan.
 • Hoe je leert om de positieve signalen in je leven meer te zien en herkennen. 
 • Wat vitaliteit écht is!

Ziekte is geen toeval, er is een reden waarom je uit balans bent geraakt. We zijn natuurlijk mens, maar ook een ziel die wil groeien en leren, aldus Albert. De lessen voor de ziel komen vaak juist vanuit de weerstand die we ervaren en het is ons pad om de weg naar heelheid zoveel mogelijk terug te vinden.

Wat al is vastgelegd in oude Oosterse geschriften is dat we een energieveld om ons heen hebben. Deze bestaat uit een spirituele buitenste laag, vervolgens een mentale laag en dichtbij het lichaam de emotionele laag en tot slot de etherische laag die dicht op je fysieke lichaam zit en ook de energiebanen in je lichaam voedt. Wanneer je iets heftigs meemaakt, bijvoorbeeld verlies van iets of iemand die je liefhebt, kan er een blokkade ontstaan in één van die lagen van ons energieveld. Zoals in de emotionele laag in het geval van verlies. Deze blokkade heeft invloed op de andere lagen in ons energieveld en uiteindelijk ook op ons fysieke lichaam. Zo ontstaan klachten als het ware van buiten naar binnen. De ervaring van Albert is dat dit proces gemiddeld 1,5 tot 2 jaar duurt. Met zijn cliënten kijkt hij dus als eerste of er 1,5 tot 2 jaar geleden misschien iets traumatisch of heftigs is gebeurd bij degene die met klachten bij hem komt. Is er toen iets ‘vast komen te zitten’ wat alsnog graag ‘naar buiten wil komen’ of gevoeld en verwerkt wil worden? Het kan ook een herhaling zijn van een patroon of gebeurtenis wat al veel eerder in je leven is gebeurd, maar wat opnieuw is ‘wakker geroepen’ door een andere gebeurtenis.

Wat je in ieder geval kunt doen als je klachten hebt: de signalen van je lichaam leren herkennen. Dus jezelf afvragen: wat voor signaal geeft mijn lichaam nu eigenlijk precies? Deze psychische emotionele signalen, ook wel metafysische oorzaken genoemd, willen je iets vertellen. Neem die signalen dus serieus.

Albert is ook gespecialiseerd op het gebied van burn-out en stress. Hij vroeg eens aan een professor waarom mensen een burn-out kregen waarop deze professor antwoorde dat er maar twee redenen zijn. Of die mensen leven (onbewust) een leugen, ze leven niet wat eigenlijk écht ten diepste bij ze past. Of ze zijn te veel bezig met het ‘helpen’ van anderen (in plaats van zichzelf). Als je last hebt van stress, is dit niet de oorzaak van het probleem, maar het gevolg! De oorzaak is misschien wel dat je het moeilijk vindt om je grenzen aan te geven of om prioriteiten te stellen.

Hoe meer inzicht je hebt in jezelf, jezelf heelt, hoe meer je jouw unieke talenten en kracht werkelijk leeft, hoe meer energie je hebt. Dat is vitaliteit! Want ware vitaliteit gaat over bezieling, enthousiasme en passie.

Tips en adviezen

 • Heb je last van fysieke klachten? Neem tijd voor introspectie (eventueel met hulp van buitenaf). Wat wil je lichaam je echt vertellen? Wat zeggen de signalen die je lijf je geeft?
 • Geef je lichaam ook werkelijk de ruimte en rust om te genezen. Veel in de natuur zijn helpt daarbij. Voldoende slapen. Veel water drinken. Een aantal keer per dag bewust en diep ademen. Verminder de prikkels om je heen zodat je tot rust komt.
 • Als je jezelf rust gunt, kun je pas naar de werkelijke oorzaak gaan kijken. Waar zijn je klachten precies het gevolg van? Wanneer voelde je je nog vitaal, blij, gepassioneerd en opgeruimd en wanneer ben je dat kwijtgeraakt? En wat gebeurde er op dat moment? Wat was er aan de hand? Wat heb je toen misschien niet gedaan wat je wel nodig had gehad? Wat was toen je behoefte waar je niet aan hebt toegegeven? Als je heel eerlijk bent naar jezelf.
 • Hoe kun je jezelf nu alsnog geven wat je toen eigenlijk nodig had gehad? Wat je toen niet tot uitdrukking kon brengen of kon verwerken, maar nu wel?
 • Neem verantwoordelijkheid en maak eventueel andere keuzes in je leven.
 • Als het goed is komt er zo weer ruimte voor een ‘vonk’,  voor wie je werkelijk bent met jouw talenten en kwaliteiten. Het verlangen om niet alleen jezelf, maar ook de wereld om je heen te inspireren. Als je dat volgt, krijg je steeds meer energie en kracht. Dat is de werkelijke kern van vitaliteit!