Plantmedicijnen geven ons, zoals gezegd, niet altijd dat wat we willen of leuk vinden. Maar ze geven ons wel altijd de waarheid, zodat je uiteindelijk meer ruimte, rust of plezier in je leven kunt gaan ervaren. Maar ondertussen moeten we misschien wel door wat dingen heen, emoties, gevoelens, heling… En daar moeten we mee dealen. Hoe ga je daar het beste mee om? Daar vertel ik je alles over in deze vijfde video.

In deze video ontdek je:

  • Een situatie accepteren betekent niet dat je besluit er in te blijven, het is een voorwaarde om te kunnen veranderen
  • Waarom acceptatie heel moeilijk kán zijn, maar je enorm veel oplevert
  • Wat acceptatie eigenlijk precies is en hoe doe je dat dan eigenlijk?
  • Waarom acceptatie zorgt voor bevrijding
  • Wat meer innerlijke ruimte en rust met accepteren te maken heeft

Bekijk hier de video

De sleutel: acceptatie

Acceptatie van een situatie, van dat wat er in ons leven gebeurt (misschien wel ziekte), maar ook acceptatie in relatie tot iemand anders (misschien ervaar je dat iemand je iets heeft aangedaan) kan nog best lastig zijn. Hoe ga je daar mee om? Ten eerste is het goed om je te realiseren dat acceptatie niet betekent dat je in de situatie blijft of hoeft te blijven. Het betekent dus niet dat je je erbij neerlegt. Het betekent ook niet dat je het gedrag van een ander goedkeurt. Acceptatie betekent jezelf de ruimte geven om je ervan te bevrijden. Acceptatie is voor jezelf. Het gaat er dus om dat je jouw gevoelens over deze situatie accepteert. Jouw gevoelens mogen er zijn!

Een simpel voorbeeld: stel je bent een professioneel voetbalspeler en je staat op het veld. Je ziet een kans en schreeuwt: geef mij de bal! Maar de bal wordt naar iemand anders gespeeld. Je wordt boos of misschien gefrustreerd omdat je een kans zag, maar nu niet kon scoren. Kortom een emotioneel conflict in jezelf. Je hebt nu de keuze om te reageren: weglopen, schelden, huilen, boos worden… Maar als je met al deze emoties meegaat, ben je niet meer het spel aan het spelen. Al deze reacties zorgen ervoor dat je niet langer aanwezig bent in het moment. Het enige wat je kunt doen, is doorgaan met het spel, ook al is die bal naar iemand anders gegaan. Je weer focussen op de volgende kans. Kortom: hoe ga jij om met dat wat zich daar voordoet? Jouw emoties zijn jouw emoties en het is dus belangrijk om ze niet af te reageren naar anderen. De weg naar bevrijding van je emoties is acceptatie. Dat is niet altijd leuk, want we stoppen met vingerwijzen naar een ander (ook al keuren we het gedrag niet goed) en blijven niet hangen in boosheid of frustratie.     

Natuurlijk is dat enorm moeilijk als je bijvoorbeeld met een ziekte moet dealen of een andere nare situatie. We weten niet altijd wat het leven ons brengt en waarom. Maar we hebben wel altijd een keuze hoe we daarmee omgaan. Het makkelijkste is om in weerstand te gaan of in conflict te raken. Om het niet te willen. Om jezelf als een slachtoffer te zien. Maar acceptatie doe je voor jezelf, zodat jij de strijd kunt loslaten en zo meer ruimte en innerlijke rust ervaart.

Opdracht: accepteer wat er in je opkomt
Wat is het dat ik lang niet heb willen, kunnen of durven accepteren? Geef al die gevoelens de ruimte. Door bewust te ademen en je aandacht naar je lichaam te brengen. Blijf aanwezig bij die gevoelens. Observeer en adem de gevoelens diep uit. En laat het gaan. Dat is bevrijding.

De volgende en laatste video in deze serie gaat over de voortzetting van je pad. Wat nu? Daar gaan we het overhebben!