drs. Tamara de Weijer: Relatie tussen voeding en leefstijl en gezondheid
drs. Tamara de Weijer heeft een duidelijke missie: Nederland gezonder maken. Ze is huisarts, auteur en heeft een online Leefstijlprogramma. In deze presentatie legt ze uit wat voor effect bepaalde leefstijlkeuzes nou écht hebben op je gezondheid. En hoe je jouw gezondheid enorm kan verbeteren als je een aantal dingen anders gaat doen. Bovendien vertelt ze wat je kunt doen om deze veranderingen deze keer wel vol te houden, want dat kan echt.
In deze presentatie ontdek je verder:
- Het drankje waarmee je in de kortst mogelijke tijd de meeste calorieën binnenkrijgt (en je dus liever wil vermijden).
- Wat één van de beste natuurlijke ‘medicijnen’ is die je kunt krijgen.
- De 5 belangrijkste factoren om leefstijlziektes te voorkomen.
- Wat voor invloed de opbouw van je brein heeft bij het maken van (verkeerde) leefstijlkeuzes.
- Hoeveel onbewuste voedselkeuzes we per dag maken.
- Hoe je leefstijlveranderingen nu wel langdurig kunt volhouden.
Tamara is als huisarts zeker niet tegen medicatie, maar voor leefstijl gerelateerde ziektes gelooft ze veel meer in een andere aanpak. In de laatste jaren hebben steeds meer mensen overgewicht, inmiddels zelfs 52% van de Nederlanders. Hoe dichter je bij obesitas aanzit, hoe groter de kans op leefstijl gerelateerde ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten, dementie of kanker. Leefstijl gerelateerde ziektes worden veroorzaakt door bijvoorbeeld ongezonde voeding, te weinig beweging, roken, alcoholgebruik, stress. Dat we deze ziektes kunnen voorkomen door onze leefstijl te veranderen is ook geen nieuws, dit kwam zo’n 20 jaar geleden al uit wetenschappelijke onderzoeken. Dat geeft natuurlijk ook weer geen volledige garanties, je kunt ook een afwijking hebben in de genen bijvoorbeeld en toch ziek worden. Maar de blauwe zones in de wereld, de 5 plekken waar mensen veel gezonder ouder worden dan in de rest van de wereld, tonen wel aan dat we wel degelijk invloed hebben op onze vitaliteit. Er zijn een aantal factoren die hiervoor belangrijk zijn. Tamara noemt dat het Leefstijl Kompas. Dit zijn: beweging, ontspanning, slaap, verbinding, natuurlijke voeding en zingeving. Onze leefomgeving is een mismatch met ons bestaan van dit moment. Het is dus goed om daar dingen in aan te passen.
Nou beginnen we vaak met goede voornemens om anders te eten of meer te bewegen, maar het lukt niet altijd om het vol te houden. Hoe lukt het deze keer wel?
- Doe vooral de gezonde dingen die echt bij jou passen! Vergeet niet: het gaat om de basisprincipes en dan maakt een keer zondigen echt niet uit.
- Stel realistische doelen. Kies om te beginnen één ding uit het lijstje hierboven en ga daar mee in de slag.
- Wees mild voor jezelf.
- Een terugval bestaat niet! Focus op je successen in plaats van de faalervaringen. Eén dag per week om 22 uur naar bed gegaan? Fantastisch.
Adviezen
- Voeding: zoveel mogelijk vers en onbewerkt, lightproducten vermijden (deze maken je zeker niet lichter en zijn niet gezond), minder dierlijk eten en meer plantaardig.
- Bewegen: sporten is hartstikke goed voor je en kan je veel energie geven, maar let ook vooral op meer beweging gedurende je dag! Minder zitten bijvoorbeeld of vaker even opstaan tijdens je (werk)dag. Wandelen is het beste medicijn wat je kunt krijgen, wandel liefst dagelijks een half uur tot een uur. Het is goed voor je bloedvaten, je brein, je slaapkwaliteit, ontspanning.
- Ontspannen: breng meer rust in je dag, ga vaker offline, neem elke dag momenten van rust en ga vaker niksen!
- Slapen: bouw de dag rustig af, beweeg overdag voldoende, zorg voor regelmaat (zo veel mogelijk zelfde tijd naar bed en zelfde tijd op).
- Zingeving: wat geeft jouw leven betekenis? Wat geeft jouw leven zin en wat geeft jou zin in het leven?
- Verbinding: denk eraan je eigen zuurstofmasker eerst op te zetten. De verbinding met jezelf is als eerste belangrijk, en van daaruit met anderen. Durf ook nee te zeggen als dat nodig is (besef dat als je ‘ja’ zegt tegen een ander, dat je daarmee ‘nee’ zegt tegen jezelf). Iedereen wil ergens bij horen en gezien worden. Wat is voor jou echt belangrijk?
- Stop met roken en beperk het gebruik van alcohol. Wist je dat roken heel vaak het dempen van een emotie is? Het geeft dan even verlichting, maar niet lang. Alcohol is vaak de behoefte om te ontspannen, bijvoorbeeld na een drukke werkdag. Uiteindelijk werkt dit helaas averechts.